GaultMillau Young Horeca Talents

Gault&Millau Young Horeca Talents voor creatieve leerlingen.

Gen Z in hotelscholen, helemaal mee met de tijd!

25 maart 2025 was een dag waar de hotelscholen in België en Luxemburg vol spanning naar uitkeken. Op die dag werd in Brussel de eerste Young Horeca Talents Day georganiseerd en werden de deelnemers van het Gault&Millau Young Horeca Talents project gelauwerd.

Negen van de beste hotelscholen namen deel aan de eerste editie, met samen meer dan 50 leerlingen die het beste van zichzelf gaven door te werken aan drie opdrachten: de Aspiration + Innovation Challenge die samen gejureerd werden, en de Creativity Challenges die apart werd gejureerd.

Het was de eerste keer dat een soortgelijk initiatief werd genomen, waarbij leerlingen via opdrachten nadenken over hun opleiding, en toekomst (Aspiration Award), over nieuwe horecaconcepten toepasbaar in eigen school (Innovation Award) en tenslotte over creatieve menukaarten rond de belangrijkste topics uit de gastronomie (Creativity Award).

Uit de dossiers konden duidelijke lessen getrokken worden, en bleek dat de deelnemende leerlingen begaan zijn met het verzekeren van onze toekomst. Ze denken duurzaam, zijn constructief kritisch ten opzichte van hun school, verrassen door verfrissende, creatieve, originele ideeën en tonen enthousiasme, durf, en engagement. Allemaal belangrijke kwaliteiten die dankzij toegewijde leerkrachten in deze hotelscholen duidelijk in zeer goede banen worden geleid. “Hoopvolle resultaten, die verdere analyse verdienen, en waar verder op gebouwd kan worden”, aldus het Gault&Millau team.

En de winnaars zijn...

“Felicitaties aan alle winnaars maar ook aan alle deelnemers. In ons project ging het om meer dan het behalen van een prijs, en dat hebben de bijna 70 ingeschrevenen en 50 deelnemers die een geldig dossier hebben ingediend, goed begrepen. Ze krijgen alle een getuigschrift, hopelijk als een bijkomende aanzet tot een mooie verdere loopbaan. ”Succes is veel meer dan een podiumplaats. De bedoeling van ons project was de jongeren te laten nadenken, eventjes de tijd stil te zetten, en creatief en innovatief te zijn. En zich goed laten voelen in hun vel en hun vak. Die opdracht is met succes volbracht,” aldus Marc Declerck.

Aspiration & Innovation Challenge 2025

  • Eerste prijs: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Emme en Daan)
  • Tweede prijs, ex aequo: Hotelschool Gent (Azra en Sven) en Hotelschool Ter Duinen, Koksijde (Femke)
  • Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian en Rhüne), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Andriana, Isaac, Joshua en Teofil) EHTL Luxembourg (Marie, Alicia, Alisa, Adriana)

Creativity Challenge 2025

  • Eerste prijs, ex aequo: PIVA Hotelschool, Antwerpen (Geike) en PIVA Hotelchool , Antwerpen (Fatma)
  • Tweede prijs: Hotelschool Turnhout (Elias)
  • Derde prijs, ex aequo: Sint Jozef, Geel (Fabian), Institut Émile Gryzon, Anderlecht (Daniel)
  • Vierde prijs: Hotelschool Spermalie Brugge (Julie)
  • Prijs originaliteit: EHTL, Luxembourg (Leo)
  • Prijs voor het grootste deelnemende team: Hotelschool Spermalie Brugge
Scroll naar top