17 – 20 nov 2024 | Flanders Expo Gent

Eerste ondernemers krijgen de titel Erkend Friturist

De eerste frituristen pronken sedert 4 juli ’22 met hun titel Erkend Friturist. Horeca Vlaanderen en Navefri hebben met de steun van Vlaio namelijk de erkenning van het vakmanschap van de friturist in het leven geroepen. In de grote verscheidenheid aan frituren en dergelijke is het soms zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Dankzij de erkenning wordt die zoektocht nu veel gemakkelijker. Al 292 frituristen die onze nationale trots, ons goudgele erfgoed, in ere houden, krijgen daar nu dus erkenning voor.

Eerste erkenning

Samen met Horeca Vlaanderen, Navefri en Vlaio ondersteunt Vlaams minister Jo Brouns de Erkende Frituristen. Hij overhandigt daarbij vandaag de allereerste erkenning aan friturist Ronny Voortmans van De Frietboetiek – Oudsbergen in Ronny zijn eigen frituur. Ook andere frituristen hebben er de eer om als een van de eersten de erkenning te krijgen.

Persconferentie Erkende Friturist

De voorwaarden

Om als vakman friturist te tonen dat je het erfgoed goed vertegenwoordigt, en om dus de erkenning te verzilveren, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen van het FAVV.
  • Minstens 5 jaar ervaring of een frituuropleiding bij Syntra kunnen voorleggen.
  • Verse frieten gebruiken.
  • De afmeting van de friet moet tussen de 9mm en de 14mm liggen.
  • De frieten moeten dubbel gebakken worden volgens de aangewezen temperaturen.
  • De professionele friteuse moet minimaal 3 bakeenheden hebben: voorbak, afbak en snacks.
  • Er moet een assortiment met minimaal 8 typische frituursauzen aangeboden worden.
  • De klant kan de bestelling altijd afhalen, naast eventueel gebruik ter plaatse. De frieten en toebehoren worden bij voorkeur aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken

Ook jouw friturist?

De erkenning is telkens drie jaar geldig. Daarna krijgt de friturist de uitnodiging om zijn of haar erkenning opnieuw aan te vragen, en wordt er opnieuw gecontroleerd of hij of zij nog steeds aan de nodige vereisten voldoet om onze geliefde frietkotcultuur te vertegenwoordigen.

Een overzicht van alle Erkende Frituristen is terug te vinden op https://www.erkendfriturist.be/vind

"Ondanks de vele tegenslagen die frituristen, en horecaondernemers in het algemeen, de afgelopen jaren hebben moeten verduren, zijn ze passievol blijven gaan voor hun zaak. Dat deze echte vakmannen nu in de kijker gezet worden en worden erkend voor hun harde en ambachtelijke werk, is prachtig om te zien en volledig verdiend.”
Matthias De Caluwe - CEO Horeca Vlaanderen
Designer
"Nadat Vlaanderen in 2014 als eerste de Frietkotcultuur erkende als Immaterieel Cultureel Erfgoed, erkent het nu ook als eerste het vakmanschap van Friturist. Frieten bakken is inderdaad zowel een kunst als een vak!”
Bernard Lefèvre - voorzitter Navefri
Designer

Snack & Fastfood op Horeca Expo

Tijdens Horeca Expo is hal 7 hét trefpunt voor de friturist of snackbaruitbater! Ze ontdekken er een ruim aanbod van leveranciers op het vlak van snacks, aardappelproducten, sauzen, oliën & vetten, apparatuur, verpakking, vetophaling, aankleding voor binnen én buiten, …

Scroll naar top