Vlaams Culinair Centrum

Vlaams Culinair Centrum wordt internationale ontmoetingsplek voor fijnproevers

Het Loodswezen in Antwerpen krijgt met het Vlaams Culinair Centrum (VCC) een nieuwe invulling. Het VCC wordt dé ontmoetingsplek voor al wie in binnen- en buitenland gepassioneerd bezig is met voeding. Dat heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir aangekondigd.

Het Vlaams Culinair Centrum wil Vlaanderen nog sterker profileren als regio van culinaire tradities en innovatie. “De iconische site van het Loodswezen in Antwerpen komt hiervoor perfect in aanmerking,” zegt minister Demir. “In de 19de eeuw groeide Antwerpen uit tot wereldhaven die onze regio voorzag van de meest kwaliteitsvolle ingrediënten. Onze Vlaamse vakmannen proefden en leerden al snel met de geïmporteerde ingrediënten eigenzinnige producten of gerechten te creëren. Die historiek en dat vakmanschap vormen vandaag de basis van ons culinaire imago dat we met veel trots zullen tonen aan fijnproevers uit alle hoeken van de wereld.”

Polyvalente ruimtes

In het Vlaams Culinair Centrum is er ruimte voor een kookstudio, een trainingskeuken, een creatief lab, een micro-brouwerij, een speakers corner, een culinair businesscenter, een digitale culitheek, maar ook voldoende ruimte voor interactieve belevingsmodules en zelfs een restaurant van de toekomst.

In een shop kunnen lokale producten verkocht worden net als bieren, tafeldecoratie, receptenboeken,… allemaal made in Flanders. Het Loodswezen bevat ook een mooi stuk grond dat samen met de lokale bewoners, chefs en landbouwers kan omgevormd worden tot een vruchtbare gemeenschapstuin.

Culinaire trekpleister

“In het Vlaams Culinair Centrum zullen bezoekers van ver en van dichterbij in contact komen met lokale fijnproevers, culinaire talenten en Vlaamse lekkernijen. Toerisme Vlaanderen zal samen met de lokale bewoners, ondernemers en de stad Antwerpen de locatie uitbouwen tot een unieke culinaire trekpleister”, zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen.

“Wij Vlamingen zijn wereldwijd bekend om ons culinair vakmanschap. Nergens ter wereld vind je zoveel Michelinsterren op zo’n kleine oppervlakte als bij ons. Met de komst van een Vlaams Culinair centrum zullen we dat vakmanschap ook met veel trots in de Vlaamse vitrine kunnen uitstallen. We willen in de Scheldebocht echt een megafoon plaatsen om de sector te versterken,” vult minister Demir aan. “Het culinair centrum zal vanuit Antwerpen een hefboom zijn voor lokale ondernemers en een locomotief voor al die andere sites in Vlaanderen die meebouwen aan onze gastronomische reputatie.

Het Vlaams Culinair Centrum zal als een echte ontmoetingsplek dienen voor de internationale community van ‘food lovers’ en ‘beer lovers’. Iedereen met een passie voor lekker eten en drinken zal er zijn of haar gading vinden. Van de professionele ondernemer, over de leergierige thuiskok tot eigenzinnige bierbrouwer.

You might also enjoy:

Scroll naar top