17 – 20 nov 2024 | Flanders Expo Gent

Brouwerij Broeder Jacob

Brouwerij Broeder Jacob

Over ons

We schrijven 1835 in de Montfortanen abdij uit Rotselaar. Jacobus Klaaszn krijgt als zestienjarige novice van zijn abt de opdracht om in de leer te gaan bij broeder Isidoor. Die broeder Isidoor is brouwmeester van de abdij. Maar de brave man nadert de gezegende leeftijd van 80-jaar. En dus wil vader abt vermijden dat Isidoor zijn brouwersgeheim meeneemt in zijn graf. Het bier van Isidoor is een gezapig, licht alcoholisch bier.
De paters drinken het bij hun middagmaal.

Broeder Jacob – zoals de jongen nu genoemd wordt – is een vlijtige leerling. Op een dag zendt Broeder Isidoor hem uit naar de abdij van Rochefort. Daar krijgt hij een bier te drinken, dat hem erg in de smaak valt. Hij knoopt een gesprek aan met de pater/brouwmeester en komt zo een en ander te weten. Terug thuisgekomen biecht hij aan vader abt op wat hij in Rochefort heeft geleerd. Hij vraagt de toestemming om zelf ook zo’n bier te brouwen. Vader abt geeft zijn zegen, maar enkel op voorwaarde dat Broeder Jacob experimenteert in zijn vrije tijd.

Zo komt het dat Broeder Jacob in het holst van de nacht in de weer is met pannen, ketels en fusten. Hij gaat zo op in zijn werk, dat hij veel te laat zijn kloostercel opzoekt. Met het bekende resultaat. “Broeder Jacob, slaapt gij nog?”

Producten

Nieuws

Vacatures

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top