Op zondag 16 november 2025 vindt de finale plaats van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2026’. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde vijf finalisten op basis van een recept van kabeljauw met schelpdieren en champignons.
De vijf geselecteerden zijn:
– Aurelien De Noble, sous-chef van Restaurant Attablez Vous in Namen
– Benny Dechamps, patissier van Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge
– Dimitri Proost, chef en mede-eigenaar van Haut in Oostende
– Baptiste Tieberghien, chef-eigenaar van Lin’eau in Wielsbeke
– Vince Vermeulen, sous-chef van restaurant Natan in Antwerpen
Tijdens de finale zullen de finalisten drie gerechten serveren. Eerst komt een vegetarisch gerecht aan bod met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgt kabeljauw met schelpdieren en champignons, alsook een consommé van de drie hoofdingrediënten. Als dessert zullen de kandidaten een eigentijdse versie van Foret Noir, Noir Vietnam 73 Cacao-Trace bereiden.
De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is namelijk op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd. Dit jaar is Yves Mattagne, chef van het sterrenrestaurant La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel, ambassadeur van het concours.