MiRaDi: Het notenproject
Ranobo

MiRaDi: Het notenproject

Hoe binnen elke productiestap het ‘afval’ van noten, pitten of gedroogde vruchten inzetten voor nieuwe toepassingen? Een project van 4 partners dat focust op het ontwikkelen van een zero-waste product(ie)ontwikkelingsproces.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Twee jaar lang werkte Ranobo mee aan het MiRaDi project. Een ambitieus project dat zich focuste op het ontwikkelen van een zero-waste productie- en productontwikkelingsproces van noten, zaden & gedroogde vruchten.

Met steun van Flanders Food & Agentschap Innoveren & Ondernemen sloegen Vives Hogeschool, Migino, Didess & Ranobo in 2021 de handen in elkaar. Samen onderzochten de partners hoe men binnen elke productiestap het “afval” van noten, pitten of gedroogde vruchten kon inzetten voor nieuwe toepassingen. Bijvoorbeeld: Wat als je de noot voor het roosteren anders behandelt zodat de kwaliteit van het residu na persen tot olie verhoogt? En wat zijn dan mogelijke toepassingen van dit residu?

Aanvullend werd ook de volgende schakel binnen productontwikkeling onder de loep genomen: wat heeft je doelgroep nodig? Waarvan gaat je klant spontaan glimlachen of waar heeft ‘ie juist absoluut geen noot (😉) aan? En tot slot: hoe breng je dit type van product op de markt? Waaruit bestaat je commerciële strategie?

Beiden luiken werden simultaan onderzocht en door middel van co-creatietechnieken werden stakeholders in beeld gebracht en gehoord. Dit alles om de volledige kringloop van noot tot consument te sluiten met oog op een zero waste- en kortere ketenstrategie.

Resultaat? Een uniek partnerschap dat de bouwstenen heeft gelegd voor future proof producten die vertrekken vanuit noten, gedroogde vruchten & pitten. Productieprocessen werden geautomatiseerd, ambachtelijke technieken werden doorgegeven, nieuw business modellen staan klaar om getoetst te worden op de markt.

Lees binnenkort het volledige verslag van ons onderzoeksproject op www.flandersfood.com

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top